PODSTAWOWE CIASTO JOGURTOWE
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki drobnej soli
1 szklanki tłustego jogurtu
1 szklanki cukru
3 extra-duże jaja
2 łyżki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
1/2 łyżki extract z wanilii
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki drobnej soli
1 szklanki tłustego jogurtu
1 szklanki cukru
3 extra-duże jaja
2 łyżki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
1/2 łyżki extract z wanilii
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Przygotować formę do pieczenia, wyłożyć papierem.
Do jednej miski przesiejcie mąkę, sół, proszek do pieczenia.
Do innej miski dajemy jogurt, cukier, jajka, skórkę z cytryny i ekstrakt. Mieszamy delikatnie.
Powoli dodajemy suche składniki do mokrych.
Używając szpatułki mieszamy wszystko z olejem roślinnym.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy, pieczemy w 180stopniach przez ok 40-50 minut, do suchego patyczka.
Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia. Potem dowolnie przekładamy i dekorujemy.
Smacznego i poowdzenia.
Ciasto można dowolnie nasączyć, jak również dobrze się sprawdza, gdy do masy pzred pieczeniem dodamy owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz