poniedziałek, 10 lutego 2014

Konkurs "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!"

   Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

  Smakowita Pajda zaskoczyła mnie możliwościami jakie stwarza. Można wykorzystać ją, jako smarowidło do kanapek, do podsmażenia warzyw czy jako składnik ciasta na wytrawne ciasteczka.



PRZEKĄSKI BANKIETOWE: słone babeczki i mini torciki

NA CIASTO:

  • 225g mąki pszennej
  • 120g Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
  • 1 duże jajko (roztrzepane)
  • zimna woda (może być potrzebnych kilka stołowych łyżek, jeżeli jajko nie było dostatecznie duże, a ciasto wyda się zbyt suche przy wyrabianiu)
  • sól, pieprz, papryka słodka, szczypta cukru

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

  • serek chrzanowy kremowy
  • oliwki zielone w zalewie
  • suszone pomidory
  • wędzony łosoś i odrobina koperku do dekoracji
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • jedna mała cebulka
  • 3-4 duże jaja gotowane na twardo
  • serek ziołowy kremowy
  • sól, pieprz


WYKONANIE:

  Do miski dajemy mąkę z przyprawami oraz całe opakowanie Smakowitej Pajdy, rozdrabniamy dłońmi, aż do uzyskania tekstury grubej bułki tartej. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche, jeżeli ktoś uważa, że jest zbyt sypkie, może dodać kilka łyżek zimnej wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy ok godziny w lodówce.

  Schłodzone ciasto bardzo delikatnie wałkujemy na grubość ok 3mm. Z połowy ciasta wykrawamy koła, a drugą połową wykładamy przygotowaną formę do mini tart. Pieczemy w 190ᵒC przez ok 15minut, aż ciasto zacznie pachnieć i nabierze złocistej barwy. Zostawiamy w formie oraz na blaszce do lekkiego przestudzenia, ponieważ gotowe ciasto jest niezwykle delikatne i nie chcemy, by uległo pokruszeniu.


SŁONE BABECZKI:


  Gotowe babeczki wyjmujemy z formy. Serek przekładamy do szprycy z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy, wyciskamy go do babeczek. Dekorujemy na wierzchu oliwkami, suszonymi pomidorami oraz kawałkami wędzonego łososia i koperkiem.

MINI TORCIKI:

  Tuńczyka dokładnie odsączamy na sicie. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz rozgniecione np. widelcem gotowane na twardo jaja, mieszamy całość z serkiem ziołowym oraz przyprawami. Gotowy farsz, dajemy do woreczka z odpowiednią końcówką w kształcie np. gwiazdki, a następnie wyciskamy farsz na połowę okrągłych ciasteczek. Drugą połową przykrywamy nasze torciki. Torciki są najlepsze na następny dzień, kiedy ciastka lekko namiękną od farszu, a całość się przegryzie :)

  Te małe przekąski wyglądają i smakują świetnie, będą piękną i szybka przekąską na każdym przyjęciu. U mnie sprawdziły się na kolacji imieninowej :)


1 komentarz: