poniedziałek, 10 lutego 2014

Konkurs "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!"

Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

  Smakowita Pajda zaskoczyła mnie przede wszystkim swoim delikatnym smakiem. Powiem szczerze, że zanim spróbowałam tego wyrobu bardzo sceptycznie podchodziłam do każdego rodzaju smalcu. Jednak ten smalczyk roślinny jest tak subtelny w smaku, że z przyjemnością sięgnęłam po niego kolejny raz :) serdecznie polecam wszystkim.



Tarta w stylu prowansalskim


Potrzebne składniki na tartę o średnicy 26cm:

NA CIASTO:

  • 225g mąki pszennej
  • 120g Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
  • 1 duże jajko (roztrzepane)
  • zimna woda (może być potrzebnych kilka stołowych łyżek, jeżeli jajko nie było dostatecznie duże, a ciasto wyda się zbyt suche przy wyrabianiu)
  • sól, pieprz, papryka słodka, szczypta cukru


NA FARSZ DO TARTY:

  • 3 duże cebule (każda średnio po 200gram)
  • 2 czerwone papryki (każda średnio po 200gram)
  • tymianek, sól, pieprz, nieco cukru
  • 2-3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
  • 3 duże jaja roztrzepane
  • 100ml słodkiej śmietanki, ja dałam kremówkę 36% firmy Senna
  • 1/2 szklanki mleka
  

WYKONANIE:

  Do miski dajemy mąkę z przyprawami oraz całe opakowanie Smakowitej Pajdy, rozdrabniamy dłońmi, aż do uzyskania tekstury grubej bułki tartej. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche, jeżeli ktoś uważa, że jest zbyt sypkie, może dodać kilka łyżek zimnej wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy ok godziny w lodówce.
Na patelni roztapiamy 2-3 łyżki smalczyku, następnie podsmażamy na nim posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy nieco cukru. Kolejno dodajemy siekaną w paski paprykę, tymianek i przyprawy do smaku. Farsz jest bardzo słodki przed dużą ilość cebuli, więc można dodać sporo papryki i pieprzu. Dusimy całość ok 30 minut na wolnym ogniu, aż cebula stanie się szklista i bardzo miękka. Zostawiamy całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki farszu i dokładnie mieszamy.

  Schłodzone ciasto bardzo delikatnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wykładamy nim przygotowaną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w 190ᵒC przez ok 15minut, aż ciasto zacznie pachnieć i nabierze złocistej barwy. Podpieczony spód napełniamy ostrożnie farszem i zapiekamy przez kolejne 35-40 minut w tej samej co poprzednio temperaturze. Tarta jest gotowa gdy przy dotknięciu farsz jest zwarty, a na środku tarty powstanie delikatny "balonik". :)

  Tarta najlepiej smakuje po wystudzeniu i lekkim stężeniu farszu, jest bardzo słodka i aromatyczna. Smakowała nawet memu 6letniemu synkowi, sam zjadł 3 kawałki :) Idealna na szybki lunch lub kolację.


1 komentarz: