wtorek, 7 stycznia 2014

        Kilka razy pytano mnie, z jakiego ciasta powstają moje torty. Niekiedy używam tradycyjnego, znanego nam wszystkim biszkopta. Jednak głównie pracuje  z ciastem kręconym, ma bardziej zwartą strukturę, a co za tym idzie jest stabilniejsze i łatwiej sie w  nim rzeźbi.


                                     PODSTAWOWE CIASTO JOGURTOWE

1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki drobnej soli
1 szklanki tłustego jogurtu
1 szklanki cukru
3 extra-duże jaja
2 łyżki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
1/2 łyżki  extract z wanilii
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki soku z cytryny

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
 
Przygotować formę do pieczenia, wyłożyć papierem.
 
Do jednej miski przesiejcie mąkę, sół, proszek do pieczenia.
 
Do innej miski dajemy jogurt, cukier, jajka, skórkę z cytryny i ekstrakt. Mieszamy delikatnie.
 
Powoli dodajemy suche składniki do mokrych.
 
Używając szpatułki mieszamy wszystko z olejem roślinnym.
 
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy, pieczemy w 180stopniach przez ok 40-50 minut, do suchego patyczka.
 
Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia. Potem dowolnie przekładamy i dekorujemy.

Smacznego i poowdzenia.

Ciasto można dowolnie nasączyć, jak również dobrze się sprawdza, gdy do masy pzred pieczeniem dodamy owoce.



ZMIANY

          Witajcie po dość długiej przerwie :) Jednak ja wcale nigdzie nie zniknęłam, tylko pilnie pracowałam razem z mym mężęm nad moją nową stroną - http://slodkagaleria.pl. Kto nie był tam jeszcze ten koniecznie musi mnie odwiedzić :) Jest wiele nowych wpisów, pieknych zdjęć oraz oczywiście Wasze komantarze.
           Pozdrawiam, A :)